WebArchitecten kijkt vooruit: 5 SEO-Trends voor 2013

Als we iets geleerd hebben in 2012 is het wel, dat Google websites die onethische praktijken gebruiken om zo hoog mogelijk op de SERP te eindigen, afstraft met een lagere ranking of een gehele blokkering. Zo lanceerde Google de laatste Penguin update om manipulatie van het linkprofiel en keywordmisbruik tegen te gaan. In 2013 zal het sleutelwoord dan ook kwaliteit zijn, qua content, linkstrategie en anchor text strategie. Daarnaast zal inzicht in het online koopproces belangrijker worden en zal Google Plus meer invloed krijgen. In dit blogartikel 5 trends voor 2013.

Trend 1: Kwalitatieve content met een auteur
Google zal de algoritmes blijven aanpassen, zodat alleen de beste en de meest relevante sites op de eerste pagina van de SERP verschijnen. In het nieuwe jaar zal actuele, relevante en correcte content nog belangrijker worden en dan vooral ook wie de content op een website plaatst. De autoriteit van een website zal nog meer gaan afhangen van de specifieke bijdragen van individuen. Met andere woorden: wanneer u een specialist inhuurt om een blog te schrijven over een specifiek onderwerp, dan zal zijn autoriteit een positief effect hebben op uw website. Google anticipeert hierop met Google Authorship, waarmee een auteur aan de zoekmachine kan laten weten dat een bepaalde webpagina van zijn hand komt. Wat de auteur vervolgens post, gaat dan gepaard met informatie over de auteur. Verder zal de onderlinge verbondenheid van websites en sociale media ook leiden tot een toename aan content.

Trend 2: Kwalitatieve linkstrategie met variatie
Een linkprofiel met kwaliteit wil zeggen, dat websites met een creatieve en gevarieerde linkstrategie beloond worden met een hogere ranking, dan websites die één simpele tactiek gebruiken. Wat je vaak ziet, is dat iemand er bijvoorbeeld achter komt, dat een website met veel externe links een hoge ranking krijgt. Vervolgens wil iedere website zoveel mogelijk links verzamelen om ook een hoge ranking te krijgen; waar die links vandaan komen, maakt niet uit. Wat doet Google in zo’n geval? Die komt weer met een restrictie. Ons punt is dus: volg niet blindelings de nieuwste hype om heel gemakkelijk meer bezoekers naar uw website te krijgen, maar denk na óf die hype echt iets voor uw business kan betekenen.

Google Webmaster Tools biedt tegenwoordig de mogelijkheid om links naar uw website te weigeren. Mocht u er dus achter komen dat er niet-kwalitatieve links naar uw website leiden, dan kunt u die afstoten. Andersom werkt het natuurlijk hetzelfde. Dus: u bent dus gewaarschuwd!

Trend 3: Kwalitatieve anchor tekst met relevantie
Anchor text die bij uw website, business en doelstellingen past, is wat we bedoelen met kwalitatieve anchor text. Google beloont namelijk websites met logische en relevante anchor tekst met een hoge ranking. Verkoopt u op uw website bijvoorbeeld wasmachines, dan is de volgende anchor tekst niet logisch en relevant:

“Klik hier voor de nieuwste Apple producten”

Het klinkt simpel, maar er zijn nog steeds websites die anchor tekst met populaire, maar totaal niet-relevante termen gebruiken om bezoekers naar hun site te lokken.

Trend 4: Meer inzicht in het online koopproces
Wat beweegt mensen die online zijn om iets aan te schaffen? Welke kanalen gebruiken ze daarbij: Google, Facebook, Twitter, Pinterest, andere websites? Multichannel tagging, web analytics en CRO (Conversion Rate Optimization) zullen meer inzicht geven in de weg die de bezoeker online aflegt, voordat hij/zij iets koopt. Multichannel tagging wil zeggen: welke online kanalen hebben bijgedragen aan het kopen van een product of dienst? Google Analytics geeft daarbij specifieke informatie over hoe bezoekers uw website gebruiken, welke kanalen ze gebruiken om bij uw website te komen en waar ze op klikken. Met CRO is het mogelijk om de landingspagina en andere webpagina’s op zo’n manier in te vullen, dat bezoekers veranderen (converteren) in consumenten die iets kopen.

Trend 5: De invloed van Google Plus op zoekresultaten
Facebook wordt als sociaal netwerk nog steeds het meest gebruikt om relaties mee te onderhouden en content mee te delen, maar concurrent Google Plus zal komend jaar meer invloed krijgen. Google Plus is namelijk gekoppeld aan de zoekresultaten. Op die manier kunt u door aanwezig te zijn op Google Plus, dus invloed uitoefenen op uw vindbaarheid.

 

 

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie