WebArchitecten blikt terug: het online zoekgedrag van 2012

Op 12 december 2012 publiceerde Google de jaarlijkse “Tijdgeestlijsten”. Deze lijsten geven een indruk van waar de meeste mensen naar zochten het afgelopen jaar. Welke onderwerpen stonden hoog op de agenda in 2012? Verschilt het zoekgedrag per regio? Een goede SEO-professional weet waar mensen naar zoeken. Daarom in dit blogartikel een terugblik op het zoekgedrag in 2012.

Welke zoekitems waren belangrijk in 2012?

1. Stemwijzer: ten opzichte van 2011 is deze zoekterm het meest gestegen qua populariteit. De meeste mensen zochten online naar de SP, gevolgd door de PVDA en de VVD. Ondanks dat de populariteit van de PVV gedaald is, werd er qua politici het meest gezocht naar Geert Wilders. Mark Rutte (VVD) en Diederik Stapel (PVDA) volgden hem.

2. Economische crisis & huizenverkoop: uit de veelgebruikte zoektermen “restschuld”, “scheefwonen”, “nivelleren” en “huis verhuren” blijkt, dat de economische crisis en de huizenverkoop bij veel mensen ook online leefde in 2012.

3. Televisieprogramma’s: er werd dit jaar veel gezocht naar televisieprogramma’s, waarbij de meeste voorkeur uitging naar sportprogramma’s. “Voetbal International” is dan ook het meest gezochte tv-programma. Daarnaast waren de tv-programma’s “The Voice of Holland” en “Boer zoekt Vrouw” populair.

Regionale verschillen
Uit de “Tijdgeestlijsten” blijkt, dat er wel verschillen bestaan in het zoekgedrag per regio. In de studentenstad Groningen werd bijvoorbeeld het meest gezocht naar “langstudeerboete”, terwijl er in Drenthe meer gezocht werd naar “zorgpremie”. In Flevoland is men het meest op zoek naar huizen en vacatures, aangezien de zoektermen “huis kopen” en “vacatures” in deze provincie het meest gebruikt werden ten opzichte van de rest van Nederland.

Populariteit Facebook & Google
Verder werd er volgens Google, in absolute aantallen, het meest gezocht op Facebook. Veel mensen gebruikten Google als startpagina, liet een woordvoerder van Google weten. Hiermee wordt de populariteit van de zoekmachine als startpunt voor een zoekvraag weer bevestigd.

In het blogartikel “WebArchitecten kijkt vooruit: 5 SEO-Trends voor 2013” leest u over de belangrijkste SEO-trends voor het komende jaar.

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie