Logodesign art. 4 – Hoeveel is een logo waard? (deel 1)

Is dit logo €590.000 euro waard?

Was dit logo €590.000 euro waard?

Een logo: wat kost dat? 

Eigenlijk is het de vraag of de waarde van een logo dat waarschijnlijk een aantal decennia lang uw bedrijf visueel zal vertegenwoordigen wel in euro’s uit te drukken is. Waarschijnlijk een iets te filosofische vraag waar u als ondernemer weinig mee kunt, maar die toch wel iets toevoegt.

Hoeveel een logo mag kosten, is immers afhankelijk van wat ú ervoor wilt betalen. En hoeveel u ervoor wilt betalen, hangt weer af van hoe u tegen een logo aankijkt, oftewel welke waarde u eraan hecht.

Kostenpost of investering?

Beschouwt u het als een kostenpost, zoals bijvoorbeeld briefpapier, of als een investering? In het eerste geval zult u waarschijnlijk voor de meest goedkope optie kiezen. Maar als u een goed ontworpen logo op waarde weet te schatten en het beschouwt als een investering, dan zult u andere aspecten, zoals de juiste vormgeving of de perfecte kleur, belangrijker vinden dan het prijskaartje dat eraan hangt. Natuurlijk eist u in het laatste geval ook een redelijke prijs/kwaliteitverhouding; het gaat er eerder om welke waarde voor u doorslaggevend is.

“Een logo: meer dan een mooi plaatje”

Behalve de vraag of u een logo beschouwt als een kostenpost of als een investering gaat het bij het vaststellen van de prijs om de reikwijdte ervan. Om maar even met een extreem voorbeeld te beginnen: het omstreden logo van de Olympische Spelen 2012 dat miljarden mensen moest bereiken.

Over de esthetische kwaliteit ervan valt te twisten, maar het voor veel mensen buitensporige prijskaartje (€590.000 euro) is wel te verklaren. Naast het logo zelf zal er immers een compleet branding- en integratieplan ontworpen zijn, waarin exact beschreven staat hoe het logo op alle mogelijke manieren te gebruiken: op vlaggen, posters, billboards, shirts, eigenlijk op het hele scala aan promotieartikelen en in animaties en (reclame)filmpjes om maar enkele voorbeelden te noemen.

In deel 2 van ‘Hoeveel is een logo waard’ leest u meer over hoe de prijs van een logo per type onderneming kan verschillen.

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie