Logodesign art.5 – Hoeveel is een logo waard? (deel 2)

Logo NYC ontworpen door Wolff Olins

Toegegeven: € 590.000 euro voor een logo is een astronomisch bedrag, ook al is het ontworpen voor een mega-evenement als de Olympische Spelen. In het vorige blogartikel hebben wij aangetoond deze som echter wel ergens op gebaseerd is, namelijk op de gehele branding- en implementatiecampagne eromheen. 

Soort zoekt soort

Het ontwerpbureau dat deze opdracht heeft gekregen, Wolff Olins, is gevestigd in Londen en is met case studies als Unilever, GE en NYC (New York City, zie banner hierboven) duidelijk ‘one of the big guys’. Het is geen toeval dat een internationaal georiënteerde onderneming zoals Unilever zijn toevlucht zoekt tot een ontwerpbureau dat op hetzelfde macroniveau opereert. Het zou een beetje vreemd zijn als men voor de Olympische Spelen in Londen voor een kleiner en goedkoper bureau uit bijvoorbeeld Leicester had gekozen, simpelweg omdat zo’n soort bureau noch de middelen, noch de expertise heeft om een campagne van wereldomvang uit te voeren. Soort zoekt soort is dus zeker ook van toepassing op het vinden van een logodesigner op maat.

Wat wil dat zeggen?

Eigenlijk dat u met een marketingbudget van laten we zeggen € 2000 tot € 8000 euro een ontwerpbureau zal zoeken dat bij dit budget past. Hetzelfde geldt voor lagere bedragen. En ook dat u voor een logo van hondervijftig euro uiteraard niet hetzelfde krijgt als de opdrachtgevers van de Olympische Spelen kregen voor hun logo van bijna zes ton.

Terug naar kostenpost of investering

Eigenlijk is het niet mogelijk om een soort standaardprijs per type onderneming vast te stellen. U als ondernemer heeft immers een bepaald budget ter beschikking. Bovendien hangt de prijs af van welke waarde u aan een logo hecht. Is het voor u een mooi, noodzakelijk plaatje dat geproduceerd moet worden en vooral niet teveel mag kosten? Of beschouwt u een logo als een deel van uw visuele identiteit dat in goed overleg ontworpen moet worden?

Voor welke optie u ook het meest voelt, een logo is altijd het resultaat van een creatief proces. Een proces dat idealiter input krijgt van zowel opdrachtgever als ontwerper en dat het beste gedijd in een ontspannen en open werksfeer.

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie