Logodesign art. 3 – Een logo laten ontwerpen?

Het zelfontworpen logo van Apple vs. de versie ontworpen door een Pro.

De bouwpakketten van Ikea, de geraffineerde 30-minutes meals van Jamie Oliver, het online beheren van uw eigen bankzaken en natuurlijk het hele scala aan vernuftige mobiele applicaties: er is tegenwoordig eigenlijk niets wat u niet zelf kunt bouwen, maken, regelen of vinden. Deze ‘doe-het-zelf-maatschappij’ voorziet iedereen ook van gratis te downloaden illustraties en software, waarmee een logo gemakkelijk zelf te ontwerpen is…

Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Hoewel de één meer gezegend is met creativiteit en een bepaald gevoel voor esthetica dan de ander, krijgt iedereen op deze manier een gelijke kans. Toch zult u ook wel eens een website bezoeken waarvan u denkt: nou, dat kan toch beter. Misschien vindt u de gekozen kleuren te schreeuwerig. Misschien staan er korrelige foto’s op. Of misschien kunt u er simpelweg niet vinden waarnaar u zoekt.

De appel met een hap eruit
Professionals zijn er dan ook niet voor niets. Dat moet ook Steve Jobs hebben gedacht toen hij grafisch ontwerper Rob Janoff in 1976 de opdracht gaf om een nieuw Apple-logo te ontwerpen. Nog geen jaar eerder had Ronald Wayne (medeoprichter van Apple) al een logo ontworpen, namelijk van Isaac Newton die onder een boom zit, terwijl er een appel, duidelijk uitgelicht, boven zijn hoofd hangt. Steve Jobs wilde echter een moderner en een meer herkenbaar logo.

Rondom de vertrouwde hap uit de appel doen verschillende verhalen de ronde. Een daarvan is dat die zou verwijzen naar de grondlegger van de informatica, Alan Turing. Turing had namelijk zelfmoord gepleegd door een hap te nemen uit een met cyaankali vergiftigde appel. Janoff ontkracht deze Sneeuwwitje-mythe echter nuchter: uit de appel ontbreekt een stukje, zodat die voor iedereen herkenbaar zou blijven als een appel.

Wat is de clou van dit verhaal? Professionals zijn misschien toch net iets meer in staat om een herkenbaar logo te ontwerpen en een zelfbewuste ondernemer, zoals Steve Jobs, erkent dat.

Misschien vraagt u zich nu af hoeveel het kost om een logo te laten ontwerpen. Hier zal de volgende artikel over gaan.

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie