Logodesign art.7 – Logo Design Wedstrijden – Een kans of een bedreiging?

Een kans

Het klinkt zo mooi, nieuw en simpel: schrijf een logo-ontwerpwedstrijd uit waaraan iedereen kan meedoen, zodat onervaren en nog onbekend talent een kans krijgt. Voor € 100 euro kunt u kiezen uit maar liefst 25 unieke ontwerpen. Maar, voor € 200 krijgt u tijdelijk zelfs 55 ontwerpen! Uiteraard kunt u ook zelf het te winnen bedrag bepalen. Waarom zou u zich beperken tot een freelancer of een designbureau die voor één logo hetzelfde bedrag vraagt als u krijgt voor 25 of 55 mogelijke logo’s? Wacht niet en schrijf een wedstrijd uit!

Een bedreiging

U zou de vraag ook om kunnen draaien: waarom zou ik voor tientallen logo-designs betalen als ik slechts één daarvan zal gebruiken? En daarbij: hoe groot is de kans dat er überhaupt een logo tussen zit dat aan mijn verwachtingen voldoet?

Een logo-design wedstrijd kan worden geleken met een talentenjacht, zoals The Voice of Holland. Bij the Voice is er vooraf een selectie gemaakt van de beste kandidaten waarvan vele vaak al hun brood verdienen in de muziekindustrie. Deze kandidaten krijgen slechts 1 kans om de jury te overtuigen.

Hoe werkt het bij een logo-design contest? Is er hier sprake van een selectieprocedure? Is deelname slechts beperkt voor professionals of talentvolle designers met een overtuigende portfolio? Is er een maximum aan het aantal concepten welke een deelnemer mag inzenden? Zullen de designers de tijd nemen om uw product of onderneming echt te leren kennen en dit vertalen naar een logo? Helaas zijn deze vragen meestal alleen negatief te beantwoorden.

Het gros van de deelnemers van een design-contest kan worden ingedeeld in de volgende 3 groepen waarvoor moet worden opgepast:

1. De Gemakzuchtige Geldverdiener die noch creatief is, noch over de juiste software beschikt of die weet te gebruiken. Deze groep onderschat vaak de kunst van logo-design.

Resultaat: onbruikbare logo’s.

2. De Onervaren Logo Designer met de juiste software en kennis daarvan, maar die weinig tot geen ervaring heeft en vaak niet zo creatief is.

Resultaat: een middelmatig logo.

3. De Creatieve Hergebruiker die dan wel stock art of clip art logo’s, dan wel al gebruikte logo’s van eerdere wedstrijden instuurt.

Resultaat: een stock art/clip art logo of een gebruikt logo waar u niets mee wilt/zou moeten willen.

Tenslotte blijft het topje van de piramide over, het design-talent met een kwalitatief goed ontwerp. De spelt in de hooiberg, waarvoor een talentenjacht als The Voice of Holland een vierkoppige jury van muziekexperts inschakelt. Deze vakmensen draaien vaak al jarenlang in de muziekindustrie mee en beschikken dus over de nodige kennis, ervaring en, heel belangrijk, over een eigen visie op talent. Het zijn die kwaliteiten die hen in staat stelt om ‘echt’ talent te herkennen en een kans te geven. Bent u die expert? Weet u zeker dat u een goed logo zal herkennen? Of heeft u liever een ‘artist/designer’ die uw stijl goed vertaalt en laat u hem een aantal logo’s ontwerpen waarvan u weet dat elk concept een zekere deskundigheid waarborgt?

Met andere woorden: Zou een ondernemer die zichzelf een beetje serieus neemt, niet gewoon een fatsoenlijke ontwerper inhuren?

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie