Logodesign art.6 – UITGELICHT: Hulpmiddelen om zelf een logo te ontwerpen

Een typische 'design'-zelf-een-logo-tool (screenshot: vistaprint.nl)

Een sprekend voorbeeld van een 'design'-zelf-een-logo - Tool (screenshot: vistaprint.nl)

De laatste tijd realiseren wij ons steeds vaker: waarom iets goedkoop of duur is, heeft altijd een reden. Zo weten wij via de Stichting Wakker Dier dat de kiloknaller het resultaat is van een kuiken dat in zes weken tijd tot ruim twee kilo ‘opgepompt’ is en bovendien een leefruimte heeft die kleiner is dan het tabloidformaat van de krant. 

Ander voorbeeld: een tijd geleden liepen wij door de galerijen van een van het bekendste museum in Florence, het Uffizi. Uitgeput vonden wij een tafeltje in de schaduw op het bij het museum horende dakterras, met uitzicht op de Duomo en de rest van Florence. Op deze idyllische plek vroeg de niet al te vrolijk kijkende serveerster zonder schroom € 20 euro voor vier blikjes Coca Cola. Waarom? Simpel: locatie en toeristen vormen nu eenmaal het perfecte paar voor een omhooggedreven prijs.

Wat hebben deze voorbeelden met logo design te maken? Wel, als je op Google de zoekterm ‘logo ontwerpen’ intoets, dan blijkt uit de resultaten dat een logo ofwel gratis te ontwerpen is, ofwel de software ervoor gratis te downloaden is. Met de voorbeelden van de plofkip en de € 5-euro cola’s in gedachten gaan er bij ons dan alarmbelletjes rinkelen: oh, gratis te ontwerpen? Hoe werkt dat dan? Gratis te downloaden? Is dat wel veilig?

Als u zelf ook soms vraagtekens plaatst bij de gratis- en spotgoedkoop-cultuur, dan bent u waarschijnlijk wel geïnteresseerd in een kritische kijk op de volgende verschijnselen in de logo design industrie: logo design software en template logo’s.

Logo design software 

Eigenlijk klopt het adjectief ‘design’ al niet, aangezien de software of website-tool bestaat uit een verzameling vooraf ontworpen sjabloonlogo’s waaraan je als ‘designer’ alleen nog een passende tekst hoeft toe te voegen (zie bovenstaande banner). Wellicht is het met sommige software mogelijk om de sjablonen qua kleur of scherpte te veranderen of te draaien, maar is dat de definitie van ontwerpen?

Behalve het feit dat een ‘sjabloonlogo’ verre van origineel is, zitten er nog twee andere nadelen aan de gratis of voor een laag bedrag te downloaden software. Alles heeft namelijk een prijs, zo ook de gratis te ontwerpen logo’s. Dat klinkt tegenstrijdig, maar zoals de kiloknaller alleen tot stand kan komen door het lijden van een kuiken, zo levert u voor een € 0-euro logo ook iets in.

Een ‘sjabloonlogo’ is namelijk niet beschermd door copyright of door een zogenaamd ‘logo trademark™’ dat ongewenst gebruik van uw logo en merknaam voorkomt. Wat blijkt: het copyright over de vooraf ontworpen logo’s is in handen van het bedrijf dat de software levert. De sjablonen die u gebruikt om uw logo mee te ontwerpen zijn dus te gebruiken en te reproduceren door iedereen: ondernemer, consument, student of hobbyist, ze hebben uw logo in een splitsecond gedownload en kunnen er ongestraft alles mee doen.

Template logo’s 

Voorbeeld van template logo's die soms voor enkele euro te koop zijn.

Nog een fenomeen met haken en ogen: template logo’s. Template logo’s zijn vooraf ontworpen logo’s van meestal schimmige kwaliteit die aan uw wensen kunnen worden aangepast, oftewel gecustomized kunnen worden. Klinkt misschien okay, maar hoe weet u of de website in kwestie de modellogo’s exclusief aan u verkoopt? Mocht een template logo u toch aanspreken, controleer dan goed of de aanbieder het logo exclusief aan u verkoopt en of het logo meteen van de website verwijderd wordt nadat u heeft betaald. Pas ook op dat uw gekozen logo niet overal elders op internet te downloaden is. De websites die zowel exclusieve als niet-exclusieve logo’s verkopen zijn vaak onbetrouwbaar en kunt u in onze ogen maar beter mijden.

Kort samengevat komt het erop neer dat hulpmiddelen die gratis of spotgoedkoop worden aangeboden, altijd een of meerdere nadelen met zich meebrengen die beschouwd kunnen worden als de onzichtbare of de indirecte prijs. Hiermee is niet gezegd dat zelf een logo ontwerpen een slecht idee is, alleen dat een kritische houding ten aanzien van de aangeboden hulpmiddelen erg aan te raden is.

De volgende drie blogartikelen geven u inzicht in wat er allemaal komt kijken bij het laten ontwerpen van een logo. In het eerst volgende artikel bespreken wij een vrij nieuw fenomeen dat erg creatief en maatschappelijk betrokken klinkt, maar waarbij wij weer graag de nodige vraagtekens zet: logo design wedstrijden.

 

 

Appreciate
Categorieën: Logodesign Webdesign 3D Design S.E.O. All

Geef een reactie